Reset Architecture

De Wal Oss

The redevelopment of the V&D site, Wal square and the sports field of the TBLschool offers an opportunity for a boost in the quality of the city centre of Oss. There is room for more shops and homes in the plans, but more importantly it offers a chance to create a vibrant center. A sequence of linked public spaces is the initial concept of the masterplan.

 The plan is designed with a clear vision of public space, the new buildings and outdoor areas are in line with the existing morphology but also mark the transition between the historic, small-scale structure and large scale post-war buildings on the edge of the centre. The plan adds a number of interesting urban spaces to the centre of Oss, each with its own identity and atmosphere. The squares link, it creates a new walking route through the center.

Centrally in the plan comes a new city library that attracts many people in and contributes to a mix of activities in an area now dominated by stores. Underground parking with an entrance on the ring road adds to the city town accessibility.


Design:
March 2009, Masterplan
Client:
commissioned by Jo Crepain for municipality Oss / Van Deursen
Team:
Theo Mathijssen