Reset Architecture

Place Lalla Yeddouna, Fez

De wijk "Place Lalla Yeddouna" is een strategische locatie in het hart van Fez Bali, de oude Medina van Fez. Dit gebied, waar de stad werd gesticht aan de oever van de rivier Fez, was een van de belangrijkste schakels tussen de twee zijden van de oude stad. Ze worden verbonden door de Bin Lamdoun brug. "Bin Lamdoun" betekent in het Arabisch; "tussen twee steden".

Dankzij de topografische situatie, in een natuurlijke vallei, is de Medina goed bewaard gebleven. De medina van Fez werd uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site in 1981. Het behoud van het cultureel erfgoed van de Medina is sindsdien het uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen. Het concipiëren van de transformatie van de monumentale en historische gebouwen en stedelijke structuur van de Medina is een delicate zaak. Hoe kunnen we gelijktijdig behouden en evolueren?

De rivier Fès is het belangrijkste topografische element in de medina en het is de belangrijkste reden dat de stad werd gesticht in de exacte locatie. Maar de rivier lijkt nu de achterkant van de stad, het is letterlijk een vervuild riool met allerlei chemicaliën en afval. De rivier heeft meer potentieel!

De Medina heeft weinig openbare pleinen. We willen dit omkeren en het gebied openen met intieme pleintjes en doorzichten naar de de rivier. In het dichte netwerk van de Medina wordt Place Lalla Yeddouna een nieuwe openbare ruimte met uitzicht en openheid.


Ontwerp:
september 2010, Prijsvraag
Opdrachtgever:
The Government of The Kingdom of Morocco and Millennium Challenge Corporation
Team:
Theo Mathijssen, Willem Lucassen