Reset Architecture

Woonhuis Acht5

Woonboerderij Acht5 met zijn bijbehorende appelboomgaard is gesitueerd op een idyllische locatie in de Betuwe. De opdracht bestond uit het renoveren en uitbreiden van een vervallen boerderij. Er is gekozen voor een eigentijdse toevoeging en renovatie die de bestaande boerderij tot zijn recht laat komen en de oorspronkelijke expressie in zijn waarde laat.

Een nieuwe annex staat vanaf het landweggetje in de tweede lijn, ondergeschikt in hoogte maar nadrukkelijk aanwezig als een decor achter de bestaande boerderij woning. Er ontstaat een nieuwe situatie waarin de boerderij prominenter aanwezig is in zijn omgeving. De uitbreiding schept ruimte voor een herverdeling van de functies naar de meest geschikte plaats; wonen in de transparante annex en slapen in de meer gesloten boerderij. Er zijn zo twee verschillende woontypologieën samengebracht; een op het landschap en de boomgaard georiënteerde 'loft-achtige' open leefruimte en een meer naar binnen gekeerde plattegrond, gerangschikt in kamers in de bestaande boerderij.

De gevels van de nieuwbouw hebben een identieke opbouw. Er is een stalen voet en top rand ontworpen waartussen glaspuien en vlakken met planken worden ingeklemd. De zwarte houten planken verwijzen naar het traditionele zwarte koolteer potdeksel bekleding die je veel ziet in het buitengebied in de regio. Hier worden de planken in een vooraf bepaald patroon met latten van verschillende hoogtes aangebracht waardoor het rurale karakter een elegante verfijning krijgt.

 

"fotografie: Huub Smits - fototypo.nl


Ontwerp:
september 2009, opgeleverd Sept 2011
Opdrachtgever:
vertrouwelijk
Team:
Theo Mathijssen en Pieter Bardoel
Constructeur:
Heijmans
Aannemer:
Rosmalenbouw