Reset Architecture

Klaksvík Centrumplan

De Faeröer eilanders leven dicht bij de natuur. Het indrukwekkende landschap en de oceaan zijn altijd nabij. De oceaan is sinds jaar en dag de bron van bestaan voor de bewoners van de archipel.

Het unieke vulkanische landschap bestaat uit indrukwekkende basaltbergen die uit de oceaan oprijzen. Klaksvík ligt op een bijzondere plek, aan een natuurlijke haven op een isthmus (landverbinding) tussen twee hoge bergruggen. Deze "Eiðið" vormt een symbolisch huwelijk in de geologie van de archipel.

Het landschap is indrukwekkend, tegelijk intimiderend. Samen met de altijd voelbare gesel van de wind getuigt het van de kracht van de natuur. De omgeving maakt je klein als mens en herinnert je voortdurend aan je kwetsbaarheid.

Deze geologische context heeft Klaksvík gedwongen zich te ontwikkelen in twee delen, uitgelegd langs de hoogtelijnen van de bergruggen aan weerszijden van de zeearm. De straten en huizen kijken erover uit en roepen het beeld op van een erehaag; Klaksvík verwelkomt zijn gasten van zee.

Klaksvík staat op een keerpunt. Door infrastructurele ontwikkelingen heeft de stad zich in de laatste jaren bestendigd als een cultureel, economisch en commercieel centrum in de regio. Het inwonertal is gestaag opgelopen tot 5000. Deze factoren vragen om de ontwikkeling van een echt stadscentrum. Een stadscentrum dat de twee delen van de stad verenigt en dat functioneert als een plek van ontmoeting, ontspanning en festiviteit, een nieuw hart! Een hart dat aantrekkingskracht heeft voor de bewoners van Klaksvík, maar ook voor iedereen daarbuiten.

Als een climax op de kop van de zeearm, geflankeerd door de erehaag, verbeeldt het compacte en intieme stadshart een huwelijk tussen de twee stadsdelen.

Veel Europese steden hebben een geschiedenis van organische ontwikkeling. Binnen het korset van hun verdedigingswerken, heeft zich in de loop van de tijd een dicht stedelijk weefsel ontwikkeld, niet primair gekarakteriseerd door zijn gebouwen, maar juist door de ruimte daar tussenin. Het organisch weefsel heeft zich inmiddels bewezen als flexibel en veerkrachtig. Het is in staat programmatische veranderingen op te nemen en te accommoderen zonder grootschalige structurele veranderingen. Dankzij hun dichtheid en het intrinsiek besloten karakter van de openbare ruimte, bieden organische steden bovendien van nature bescherming tegen de elementen. De gebouwde massa omhelst de intieme openbare ruimte en biedt geborgenheid voor bewoners en bezoek.

Dit is de stedelijkheid die wij voorstellen voor Klaksvík, in verbinding met zijn bestaande morfologie, als tegenwicht voor het omringende majestueuze en intimiderende landschap.


Ontwerp:
juni 2012, internationale prijsvraag
Opdrachtgever:
Klaksvik Kommuna (FO)
Team:
Theo Mathijssen, Erik Pennings