Reset Architecture

Multifuncioneel theaterpaviljoen Zonnewende

We hebben in de bossen van Groepsaccommodatie Zonnewende bij Sint- Michielsgestel een theaterpaviljoen ontworpen met een multifunctionele zaal voor 200 zitplaatsen. De kloeke baksteen architectuur, met geschakelde zadeldaken en afgesneden hoeken, voegt zich op een vanzelfsprekende manier in het boslandschap.

Een denkbeeldig rechthoekig volume met een samengesteld zadeldak is op enkele plaatsen afgesneden zodat de gebouw-contour de aanwezige bosrand volgt. Hierdoor voegt het paviljoen zich op een vanzelfsprekende manier op zijn plek en ontstaat een interessante gevel differentiatie met dynamische daklijnen. Optisch verandert deze aanpak tevens knap de schaal beleving van het gebouw. Gevels worden korter, lopend door het bos ervaar je nooit de volledige omvang van het paviljoen. De sensitieve manier waarop Reset architecture het gebouw situeert toont zich ook in de ontmoeting van gevel en zandbodem, een kleurgradient in de plint verzacht de overgang.

foto's: Stijn Poelstra


Ontwerp:
februari 2015, opgeleverd juli 2016
Opdrachtgever:
Zonnewende
Team:
Theo Mathijssen, Bas Lavrijssen, Lenka Hrubá, Tess Landsman
Constructeur:
Frans Spermon
Aannemer:
bouwbedrijf vd Ven