Reset Architecture

HändelHuis

In Nederland is +/- 60% van de woningen een rijtjeshuis. De doorzonwoning is het meest voorkomende woningtype. Langzaam worden deze woningen opgeknapt, geïsoleerd en uitgebreid zodat ze weer voldoen aan de huidige standaard. Reset verbouwde er een uit 1960 waarbij we het doorzon-bouwen zeer serieus namen. Dit heeft geleid tot een buitengewoon resultaat.

De belangrijkste karakteristieken van een doorzonwoning is het open contact met buiten en de dubbele lichtinval in de woonkamer. Er stroomt daglicht binnen door de voor- en achtergevel. De beukmaat van doorzonwoningen is meestal 6 tot 6.5 meter en wordt overspannen in twee vloervelden, vaak door holle baksteen vloeren. Naast de woonkamer ligt de hal met trap en toilet, achter de hal de keuken. De diepte is langzaam gegroeid van 7 meter rond 1910 tot ongeveer 9 meter in de jaren '70. Vanaf de jaren '70 wordt het doorzontypologie minder gebouwd, woningen werden door de komst van de breedplaatvloer minder breed en dieper met als nadeel minder daglicht.

Voor de uitbreiding van deze woning, die 7,8 meter diep was, is gebruik gemaakt van een kanaalplaatvloer die de 6,25 meter brede beukmaat in een keer kan overspannen. Een rationele bouwkeuze passend bij de systematiek van het industrieel doorzon-bouwen. Ruimtelijk wordt de doorzon-werking hierdoor optimaal uitgespeeld. De grote overspanning zorgt voor behoud van de juiste verhouding, zowel in het open karakter als de hoeveelheid daglicht ten opzichte van het vloeroppervlak. De nieuw ontstane sfeer is voelbaar verwant met de oorspronkelijke moderniteit maar biedt meer vrijheid in indeling en gebruik.


Ontwerp:
juli 2013, opgeleverd Sept 2011
Opdrachtgever:
vertrouwelijk
Team:
Theo Mathijssen
Constructeur:
Heijmans & Partners Ingenieurs
Aannemer:
Rosmalenbouw