Reset Architecture

Betuwse bricolage boerderij

Het komt niet vaak voor dat een interieur zo duidelijk een afspiegeling is van de bewoners en de manier waarop zij leven. De boerderij woning met schuur kent naast gekende ruimtes een muziekkamer met vleugel, een atelier, een houtwerkplaats en autowerkplaats met brug. De veelheid aan gebruiksmogelijkheden schept afstand in het dagelijkse samenzijn. Dit ongemak zie je ook terug in praktische nabijheid van functies, het slapen en wassen liggen bijvoorbeeld ver uit elkaar. Aan Reset de opdracht om een plan te maken dat het wooncomfort en gebruik verbeterd.

Het schetsontwerp is ontstaan vanuit drie uitgangspunten. De verbouwing zal grotendeels door de bewoners zelf worden uitgevoerd met elementen die gefabriceerd kunnen worden in de eigen houtwerkplaats. Het budget is beperkt en zou bij een conventionele aanpak slechts toereikend zijn om de woning te isoleren. De voorkeur gaat uit naar een nieuwe indeling die de ruimtelijke relaties tussen de verschillende activiteiten in het huis en het landschap zal intensiveren. We kiezen er daarom voor slechts enkele ruimtes te isoleren en te verwarmen. Het huis zal hierdoor gedurende de seizoenen anders gebruikt worden.

 

De woning wordt verticaal opengebroken en opgedeeld in een voor en achterhuis. Het achterhuis is open met een vide tot de nok. De open ruimte wordt gedeeltelijk gevuld met trappen en nieuwe geïsoleerde volumes. Door de kelder, die nu vochtig is en onderhoud vraagt, te betrekken in de herschikking ontstaat de mogelijkheid om de keuken op een opkamer (tussenverdieping) te plaatsen. In de kap is er een extra verdieping te realiseren voor een werkplek die uitzicht geeft op het landschap van de Nederrijn en de Utrechtse heuvelrug.


Ontwerp:
februari 2014, schets ontwerp
Opdrachtgever:
prive
Team:
Theo Mathijssen