Reset Architecture

Huis Puk

Een vrij kavel in de nieuwbouwwijk de Groote Wielen is voor de opdrachtgevers aanleiding om een woonhuis te realiseren. Het beeldkwaliteitsplan dat door de gemeente 's-Hertogenbosch was opgesteld beschreef traditionele bouwvolumes en vastgelegde kleuren en materialen. Een stedenbouwkundig plan dat om een gebouwde uitdaging vroeg. Met de spelregels uit het bkp in ons achterhoofd zijn we er in geslaagd een woonhuis te ontwerpen dat in eerste instantie de traditionele vormtaal van een huis met kap omarmd, maar bij nadere beschouwing verassend anders is.

Aan de buitenzijde heeft dit geleidt tot een monoliet van dieprode baksteen in de vorm van een traditioneel huis met kap. De kozijnen liggen achter het metselwerk in een diepe negge weggewerkt, waardoor de monolieten massa extra benadrukt wordt. De route naar de entree is uit het volume gesneden om een droogloop te realiseren en de oprit te verruimen. Het toepassen van houten delen tegen plafond en wand zorgt voor een verzachtend contrast met de rode baksteen.

 

Eenmaal binnen staan de bewoners in een ruimte zonder deuren of afscheidingen. De woonfuncties op de begane grond zijn rondom een houten middenkern van berken multiplex gesitueerd. In deze kern zijn o.a de garderobe, meterkast, trap en keuken opgenomen. De ervaring van het zware volume aan de buitenzijde, veranderd binnen in een verassende openheid. Vanuit alle vier de buitenwanden valt licht in de leefruimte, met als apotheose een grote glaspui over twee verdiepingen aan de zuid zijde van de woning. Een entresol op de verdieping omlijst de ruimtelijkheid van de vide aan de grote glaspui. Op deze entresol is een werkplek en bibliotheek gemaakt en bevind zich de toegang tot de slaapvertrekken en zolder.


Ontwerp:
december 2009, gerealiseerd
Opdrachtgever:
prive
Team:
Bas Lavrijssen
Constructeur:
Conplan, Pieter Bas Bijl
Aannemer:
Bouwbedrijf Koppens