Reset Architecture

Visserij Experience Breskens

De Vissserij Experience is een complex waar verschillende programma's (netto 3500 m2) samengebracht worden. Een werk gebouw met Visafslag, kantoren en de KNRM. Daarnaast een cultureel programma. Het Visserij museum, de Vis Experience, een Vis Kotter en restaurant en vis- en museumwinkel.

De locatie op 300 meter van het Spuiplein is een slimme keuze. Niet alleen omwille van de relatie met het centrum van de gemeente maar vooral omdat handig gebruik gemaakt kan worden van het bestaande niveauverschil van 3,5 meter tussen de verhoogde wandelpassage op de keerwand en de lager gelegen dokken van de Jachthaven.

Het gebouw wil opgaan in haar omgeving. Daarom wordt het gebouw visueel opgeknipt in een donkere werk plint en lichtkleurige culturele verdiepingen. De hoofdprogramma's; Museum, Experience, Shops, Restaurant worden als volumes visueel van elkaar gescheiden. Het dak van de verschillende programma's verder opgeknipt in afzonderlijke sheddaken met mogelijkheid tot daklicht in de expositie- en horecaruimten. Dit resulteert in een compositie van volumes en daken die een overgang vormen tussen de kleine stedenbouwkundie korrel van het Spuiplein met woningen en puntdaken en de grote korrel van de havenbebouwing.

Het Visserij Center wordt een flexibel conglomeraat van gebouwen. Het Visserij Museum, de Experience, de Souvenir shop, de Viswinkel, bestaan alle uit kleinere volumes met hellende daken in verschillende richtingen samengebracht tot een groep. Door alle programma's op eenzelfde manier op te knippen en samen te voegen als groep van volumes krijgt het gebouw toch eenheid in verscheidenheid. De keuze voor één continue materialisatie, "de Vishuid", verstrekt dit verder. Voordeel van deze vormgeving is de flexibiliteit in het ontwerpproces. Het schetsontwerp kan eenvoudig aangepast worden met de verfijning van het programma van eisen. Ook toekomstige aanpassingen kunnen opvangen worden. Functies worden niet meer beperkt tot hun basisvolume. Functies kunnen groeien en krimpen binnen de beschikbare naastgelegen volumes. Ook extra hoogte is plaatselijk beschikbaar.

De dak compositie laat toe om daglicht overal in het interieur te brengen waar gewenst. Zo krijgen de verschillende ruimten van het museum verschillende afmetingen en hoogten en bijgevolg andere mogelijkheden. Ruimten worden bruikbaar gemaakt voor diverse opstellingen. Een bezoek aan het gebouw wordt door kleine verschillen in daglicht intensiteit van de ruimtes als een dag op zee met wisselende zeelluchten gedurende de vaart.

Het ontwerp is een coproductie van Reset architecture en Luc Reyn.


Ontwerp:
april 2015, Besloten prijsvraag
Opdrachtgever:
Gemeente SLuis
Team:
Theo Mathijssen, Luc Reyn, Tess Landsman, Bas Lavrijssen, Lenka Hrubá